In Nederland is tot 2014 totaal 1 Gigawatt (GW) zonnepanelen geïnstalleerd. 1 GW kun je vergelijken met het vermogen van 1 grote kolencentrale. De verwachting is dat we daar in 2015 één GW bij kunnen tellen. Waarmee het totaal geïnstalleerd vermogen is verdubbeld. Daarmee komt Nederland voor het eerst op het niveau van omringende landen in Europa.

Optimistische prognose Holland Solar
De Nederlandse belangenorganisatie voor zonne-energie, Holland Solar heeft voor het eerst een prognose Zonnepanelen Nederland gedaan met de verwachting dat er over 5 jaar (in 2020) in Nederland 7 GW geïnstalleerd zal zijn. Gebaseerd op het aantal inwoners is dit het niveau waarop Duitsland nu is (2015).

Ontwikkeling met perspectief
Een positieve ontwikkeling die wat ons betreft nog harder mag gaan. Zonne-energie is niet meer tegen te houden. De enige die de ontwikkeling nog kan stoppen is de overheid zelf. Op een piekmoment, bijvoorbeeld om 12 uur, wordt in Nederland gemiddeld ongeveer 13 GW afgenomen. Met 7 GW in 2020 dekken we dus de helft van dit gevraagde vermogen af met zonne-energie. Dat biedt perspectief!