LismanZeist webZonnepanelen kunnen op verschillende manieren op het dak worden geplaatst. Het is de kunst om de meest optimale opstelling te kiezen. De wensen verschillen per klant, per locatie en per gewenste situatie. Doel is daarom vaak om zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken en zoveel mogelijk dakoppervlak te benutten. Zonnepanelen in oost-west opstelling bieden vaak verrassend resultaat.

Waarom oost-west?
Een zuidgeoriënteerd zonnestroomsysteem levert in Nederland normaliter het hoogste rendement. Toch heeft een oost-west opstelling interessante voordelen. Bij een oost-west systeem wordt namelijk een deel van de panelen naar het oosten en een deel naar het westen gericht. Dit kan op zowel schuine als platte daken. Het is niet nodig om de panelen pal oost-west te plaatsen. Noord-oost en zuidwest is ook prima! Door de lage hoek en panelen met speciaal glas (hierbij wordt meer diffuus en indirect zonlicht op de cel geprojecteerd) komt er voldoende zon op de cellen.

Zonnepanelen IJburg CollegeMeer panelen en verrassende opbrengst
Bijkomend voordeel is dat de opbrengst nog steeds goed is. Bij het gebruik van de juiste materialen is een rendement van 0,9 en hoger nog steeds goed haalbaar! Onze klant Het IJburg college in Amsterdam haalde 0.93 in het eerste jaar!

Hoe zit het met de omvormer?
Bij een oost-west opstelling moet rekening worden gehouden met de keuze van de omvormer. Deze moet aan specifieke eisen voldoen. Het is mogelijk om een kleinere omvormer te kiezen omdat in het geval van een oost-west systeem sprake is van kleinere pieken in gebruik. Een kleinere omvormer maakt de installatie dus wat goedkoper.

30% meer zonnepanelen op een plat dak
Bij een gangbare zuid-opstelling wordt ruimte gehouden tussen de rijen zonnepanelen. Dit gebeurt om te voorkomen dat de eerste rij schaduw geeft op de rij erachter. In een oost-west opstelling daarentegen worden de panelen tegen elkaar geplaatst onder een flauwe hoek van 10 tot 13 graden. Hierdoor past zo’n 30% meer zonnepanelen op het dak. En er is verder minder ballast nodig om het systeem op haar plaats te houden.

SAB Aerdenhout installatieweb

Betere verspreiding energie over de dag
Een voordeel van een oost-westsysteem is dat de opwekking van energie beter over de dag wordt verdeeld. Hierdoor neemt het eigen gebruik van zonne-energie toe. Meer zonne-energie dat is opgewekt, wordt direct gebruikt, waardoor je minder teruglevert aan het net. Hierdoor hoeft dus ook minder verrekend te worden. Positief voor het geval de salderingsregeling in de toekomst versobert.

Bescherming en koeling dak
Omdat er meer panelen op het dak passen, is de bezetting van het dak groter. Het dak is beter beschermd tegen UV- straling en gaat dus langer mee! Verder zorgen zonnepanelen voor schaduw op het dak. Dit maakt daken minder heet, waardoor in de gebouwen een beter binnenklimaat ontstaat. Ook kan worden bespaard op koelapparatuur en dus op energie. Op een dak met een zonnestroomsysteem in oost-west opstelling passen tot 30% meer panelen. Dit heeft een positief effect op de klimaathuishouding van het gebouw. Een goed argument voor scholen en kantoorpanden om de mogelijkheden ten minste te onderzoeken.

LismanLisman A webActuele projecten Zon&Co met oost-west systeem
Zonnepanelen SAB Basisschool Aerdenhout  – 2016
Zonnepanelen winkelcentrum Zeist – 2016
Zonnepanelen IJburg College – 2015
Zonnepanelen sporthal Heemstede – 2015
Zonnepanelen kinderdagverblijf Amsterdam – 2015
Zonnepanelen op Woonboot Haarlemmerliede – 2014