Elektriciteitsmeter zonnepanelen

Is mijn meter geschikt voor zonnepanelen?
Wij krijgen vaak telefoontjes over de geschiktheid van elektra-meters voor het registreren van de opgewekte zonnestroom. In Nederland zijn veel verschillende meters in omloop. Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of de meter inderdaad geschikt is om automatisch te salderen* of de terug geleverde energie te registreren.

Veelvoorkomende meters
Hieronder staan een aantal meest voorkomende meters die in uw de meterkast kan hangen. Dit zijn meters tot 3x80A. Voor een grotere aansluitwaarde zijn vaak andere meters geïnstalleerd.

1. Ferrarismeter

Deze analoge meter is zeer geschikt indien u zonnepanelen heeft of wilt aanschaffen. Op de momenten dat de zonnepanelen meer stroom leveren dan dat u verbruikt zal deze meter automatisch terugdraaien.  U hoeft uw zonnepanelen niet te laten registreren bij de netbeheerder. Let wel op dat een negatief verbruik wel tot problemen kan leiden bij zowel de netbeheerder als uw stroomleverancier omdat ze lastig kunnen (willen) omgaan met negatieve meterstanden. (ons advies hiervoor is Greenchoice zij gaan hier wel goed mee om). Deze meters worden niet meer opgehangen; wees hier dus zuinig op en laat hem niet vervangen.

2. Analoge meter zonder draaischijf

Deze meter lijkt op de ferraris maar is niet geschikt om te salderen of teruglevering te registreren. Indien u  zonnepanelen heeft, of wilt, zal u een andere meter moeten laten installeren door uw netbeheerder. Uw nieuwe meter zal in bijna alle gevallen van het het model zijn wat onder nummer 3 staat beschreven

3: Digitale meter met teruglever registratie

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen de onderstaande meter in uw meterkast hangen. Deze digitale meter heeft een apart telwerk voor terug geleverde energie. Deze meter is dus geschikt indien u zonnepanelen heeft.
U dient wel uw netbeheerder te laten weten dat u zonnepanelen heeft zodat ze de meterstanden van teruglevering ook opnemen en juist doorgeven aan uw stroomleverancier. Let wel op dat ze dit op een juiste manier verwerken!

4. Digitale meter zonder teruglever registratie

Er bestaan helaas ook digitale meters zonder teruglever registratie. Deze zijn veelal geplaatst bij mensen die klant zijn bij Oxxio. Deze meters zijn op afstand uit te lezen (soort van slimme meter) maar zijn niet zo slim dat ze ook de teruggeleverde energie kunnen registreren.
Ons advies is om deze te laten vervangen door uw netbeheerder.

5. Slimme meter

De overheid heeft onlangs toch besloten om de slimme meter op “vrijwillige” basis uit te rollen.
U kunt deze dus aangeboden krijgen door uw netbeheerder. Wij adviseren mensen met een feraris meter om deze altijd te laten hangen! Het is nog niet definitief bekend wat voor type meter de slimme meter wordt of dat hij zo slim is om ook teruggeleverde energie te registreren. De meter biedt wel een aantal voordelen zoals een beter inzicht in uw verbruik; echter een bewust mens kan dit volgens ons ook prima zelf.

Indien u het niet zeker weet of uw meter geschikt is, kunt u ons altijd een mail sturen met de foto van uw meter of contact opnemen met uw netbeheerder

*salderen: aan het net geleverde stroom verrekenen met uw verbruik (aan het net ontrokken stroom). Dit is wettelijk verplicht!