Aardgas draagt bij aan klimaatverandering. Om in de toekomst een leefbare en gezonde stad te zijn wil het stadsbestuur dat Amsterdam in 2040 aardgasvrij is. Hiervoor is een eenmalige subsidie beschikbaar: Subsidie Amsterdam Aardgasvrij.

Waarom van het aardgas af?
Aardgas zorgt voor een groot deel van de CO2-uitstoot.  En dus voor de klimaatverandering. De stad Amsterdam gebruikt veel aardgas. Rond de 90% van de warmte in bedrijven en woningen komt van deze energiebron. Overstappen op bijvoorbeeld stadswarmte, zonne-energie of windenergie vermindert de  CO2-uitstoot. Daarnaast is de verwachting dat de energieprijzen waarschijnlijk elk jaar zullen stijgen. 70% van de Amsterdammers zegt ja tegen de overstap naar duurzame energie. Het gemeentebestuur wil samen met inwoners, woningcorporaties, energieleveranciers en netbeheerders zorgen voor de overgang naar duurzame energie.

Eenmalige subsidie
In Amsterdam kan eenmalig subsidie worden aangevraagd voor het verbouwen van woningen, vastgoed bij kleinschalige transformatie naar woningen of maatschappelijk vastgoed tot Nul Op de Meter (NOM) of aardgasvrij. Voor NOM geldt maximaal € 8.000 per woning en voor aardgasvrij € 5.000.

Skitterphoto.com via Pexels.com

De subsidie kan worden aangevraagd door eigenaren of gebruikers van een bestaande woning, complex van woningen, vastgoed bij kleinschalige transformatie of maatschappelijk vastgoed in Amsterdam dat is aangesloten op het aardgasnetwerk. Nieuwbouw is uitgesloten van de regeling. De subsidie kan het hele jaar door, voorafgaand aan de start van de werkzaamheden worden aangevraagd.

De subsidie geldt voor:
– meerkosten bij verbouwen tot NOM of aardgasvrij
– kosten van het (laten) afsluiten van het aardgasnetwerk

Met een all electric PVT-systeem kan een aardgasvrije woning worden gerealiseerd. Als er voldoende dakoppervlak beschikbaar is voor extra zonnepanelen ook NOM (Nul op de Meter).

Meer informatie