Projectomschrijving

Wij plaatsten 106 zonnepanelen op Scheepswerf Rhebergen Multihull Yachts op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Het tweede lid van Duurzame bedrijvencoöperatie NDSM-Energie dat wij konden helpen bij het realiseren van de wens om te investeren in duurzame energie. Eerder installeerden wij al 350 zonnepanelen op de loods van bouwatelier Fiction Factory.

Besparingsmaatregelen vooraf
Voordat de zonnepanelen werden geplaatst lukte het de scheepsbouwer om met eenvoudige, slimme besparingsmaatregelen zijn totale stroomverbruik met 30% terug te dringen. Hij deed dat onder andere door LED-verlichting te installeren.

Geld groen wassen via crowdfunding
Het project is mede gerealiseerd dankzij het initiatief GeldGROENwassen. Klanten dragen in dat geval bij aan een duurzame investering van een bedrijf. In ruil voor die investering krijgen ze tegoedbonnen om bij het bedrijf te besteden. Zo kan een ondernemer een groene investering doen zonder een beroep te hoeven doen op een bank. Daarbij bindt het initiatief klanten en ondernemers op een bijzondere manier. Voordeel voor de klant is dat de tegoedbonnen met rente worden terugbetaald. Win-win dus. De zonnepanelen werden voor 50% via GeldGROENwassen gefinancierd.

Eigen zonne-energie
Met de zonnepanelen wil Rhebergen uiteindelijk zo’n 40% van zijn eigen energie opwekken. De geplaatste zonnepanelen van Solar World leveren samen jaarlijks zo’n 27.000 kWh op. Er is bij het ontwerp rekening gehouden met de eventuele schaduw die de schepen en masten in de haven op het dak kunnen veroorzaken.

Zon&Co lid van NDSM Energie
Om de activiteiten van NDSM Energie te kunnen ondersteunen is Zon&Co lid geworden. Meer informatie over de vereniging.

Technische details
Zonnepanelen: 106 x SolarWorld
Omvormer: SolarEdge
Vermogen: 28.620 Wp
Jaaropbrengst: 27.000 kWh