Projectomschrijving

Dit voorjaar heeft Zon en Co zonnepanelen op het dak van Roeiverenging de Hoop geplaatst. De Koninklijke Amsterdamse Roei- en Zeilvereniging is blij met deze groene stap, die past in het verduurzamingsbeleid van de vereniging. Op dit moment liggen op het monumentale clubgebouw 144 zonnepanelen.

Vereniging De Hoop is in 1848 opgericht en heeft op dit moment ongeveer 1000 leden. Het gebouw is pas gerenoveerd en biedt ruimte voor veel boten. Daarnaast vinden er diverse verenigingsactiviteiten plaats. Voortaan leveren 144 zonnepanelen op het dak van dit markante gebouw de groene energie voor de vereniging. Dit is mede dankzij de inzet van bestuurslid Philip Breedveld gerealiseerd.

Ambassadeur Zon&Co is lid van De Hoop
Noortje van Kleef, lid van de vereniging en klant van ons, heeft Zon&Co voorgedragen. Noortje is oprichter van energiecoöperatie Ecostroom. Zij werkt hard aan het motiveren en enthousiasmeren van dakeigenaren in Amsterdam om zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen, zo ook haar eigen Vereniging De Hoop.

Een dak met een uitdaging
Het project bleek verrassend uitdagend. De dakopbouw van het clubgebouw was namelijk anders dan initieel was gedacht. De betonpanelen van het dak, gemaakt in de jaren 50 toen materialen zo spaarzaam mogelijk toegepast werden, konden de zonnepanelen niet dragen. Daarom moest de onderconstructie direct worden gemonteerd op de dakbalken in plaats van. zoals gebruikelijk is, op de dakplaten zelf. De aluminium balken waar de zonnepanelen op liggen, zijn verzwaard en daarom waren de standaard bevestigingen die weerstand bieden tegen de optredende trekkrachten door de wind, niet meer toereikend.

Gebruik van chemische ankers
In samenspraak met constructeur Bouwadviesbureau Strackee is gekozen voor een chemische verankering (een soort 2-componentenhars). Uitgangspunt was een isolatielaag van 10 cm met daaronder 8 cm beton. Dit betekende dat er in totaal zo’n 18 cm diep moest worden geboord om de panelen te verankeren. Een uitdaging! Wij maakten een nieuw ontwerp inclusief betonboringen. De boring en de bevestiging hebben wij door een gespecialiseerd bedrijf laten uitvoeren. Door deze methodiek konden wij een goede verankering van de zonnepanelen verzekeren. Daarmee kon de installatie naar wens van de vereniging en coöperatie worden gerealiseerd.

Video project

Technische details
Zonnepanelen: 144 x JA Solar zwart
Omvormer: SolarEdge
Vermogen: 38.880 Wp
Opbrengst: zo’n 35.000 kWh per jaar