Projectomschrijving

In april 2018 plaatsten wij 132 zonnepanelen op een dorpshuis in Nes aan de Amstel. Energie coöperatie Zon op Nes organiseerde via de postcoderoosregeling dat buurtbewoners konden investeren in zonne-energie. De organisatie kreeg subsidie van het Amstelveense Duurzaamheidsfonds.

15 Huishoudens investeren in 132 panelen
Het dak van Dorpshuis De Nesse in 2017 werd gerenoveerd. Daarom vroegen enkele Nessers of het dak van het dorpshuis geschikt zou zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Bij bouwkundig onderzoek bleek het daarvoor prima geschikt te zijn. Het dorpshuisbestuur heeft daarop aan de nieuw opgerichte coöperatie Zon op Nes het dak gratis ter beschikking gesteld. 15 Huishoudens investeerden vervolgens samen in 132 panelen. Jaarlijks hopen zij daarmee 32.000 kWh groene stroom te kunnen opwekken.

Subsidie Amstelveense Duurzaamheidsfonds
De Gemeente Amstelveen – waar Nes onder valt – wil graag minder afhankelijk worden van fossiele energie. Zij steunde daarom dit initiatief met een subsidie van het Amstelveense Duurzaamheidsfonds. Nes heeft nu de eerste energiecoöperatie in de gemeente Amstelveen.

Technische details
Zonnepanelen: 132 x QCells
Omvormers: SolarEdge
Vermogen: 39.600 Wp
Jaaropbrengst: zo’n 32.000 kWh