Projectomschrijving

In september plaatsten wij voor Coöperatie Zuiderlicht 228 zonnepanelen op ABSA Basisschool De Zuiderzee in Amsterdam. De panelen zijn in oktober 2018 aangesloten en wekken sindsdien zonne-energie op.

Van leerkrachten, buren, leerlingen en ouders
De zonnestroom is voor de basisschool. De zonnepanelen zelf zijn eigendom van de leden van Coöperatie Zuiderlicht. Leerkrachten, buren, ouders en via de ouders ook de leerlingen van De Zuiderzee zijn lid en profiteren dus van de opgewekte zonnestroom. De leningen van de leden dekt een derde van de totale investering. De rest komt van het Amsterdamse Duurzaamheidsfonds.

Educatief rendement
De energiekosten van de school zijn lager en alle leden hebben financieel voordeel. De school spreekt echter vooral over het educatieve rendement van de zonnepanelen. De stroom gaat direct naar de school zodat er les wordt gegeven op zonne-energie. De school zet de zonnepanelen educatief centraal. Er valt namelijk veel van te leren. Kinderen houden dagelijks in de gaten hoeveel energie de school van de zon krijgt. Dit wordt gekoppeld aan lessen over energie en CO2 en het belang van het terugdringen van de uitstoot ervan.

ABSA scholengroep
Energie coöperatie Zuiderlicht gaf Zon&Co de opdracht om 3 schoolgebouwen van de ABSA scholengroep vol te leggen met zonnepanelen. Dit zijn Zuiderzee en het Podium op IJburg en Het Gein bij de Gaasperplas. Op de drie daken liggen totaal 486 panelen. De panelen van Qcells zijn aangesloten op het omvormer systeem van SolarEdge voor maximale zekerheid & veiligheid van de kinderen.

Technische details Zuiderzee
Zonnepanelen: 228 x Qcells
Omvormer: SolarEdge
Vermogen: 72.960 Wp
Jaaropbrengst: zo’n 67.000 kWh