Projectomschrijving

Eind februari 2016 plaatsten wij 20 zonnepanelen in Bloemendaal. 20 Zonnepanelen op de 100-jaar oude villa: Die Clinghe. Bijzonder om juist deze prachtige woning en gemeentelijk monument op een passende manier van zonnepanelen te voorzien. Het is een markant gebouw met een noemenswaardig verleden.

Gemeentelijk monument
Villa Die Clinghe werd vorige eeuw door architect Eduard Cuypers voor de toenmalige directeur van De Nederlandsche Bank gebouwd. De villa had uiteenlopende functies: In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw door de Duitsers gevorderd en diende het als hoofdkwartier. Na de bevrijding was het een onderkomen voor Canadese soldaten. Het was een opvoedingsgesticht voor politieke delinquenten in de eerste naoorlogse jaren en een toevluchtsoord voor kunstenaars en krakers eind twintigste eeuw. Op dit moment is de villa opgedeeld in meerdere particuliere woningen.

Passend ontwerp
Namens de huidige eigenaren vroeg VvE ‘Die Clinghe’ Zon&Co om een slim en passend ontwerp te maken voor het gezamenlijk opwekken van zonne-energie. Zon&Co maakt een installatie bestaand uit 20 zwarte panelen van SolarWorld. Om maximaal van de zon te profiteren zijn optimizers van SolarEdge ingezet vanwege eventuele schaduwvorming van bomen en de 2 dakkapellen. Alle afzonderlinge woningen in de villa profiteren van de zonne-energie. Bijkomend voordeel is dat de VvE met de keuze voor Solaredge maximaal inzicht heeft in de opbrengst en prestatie van hun investering.

Technische details
Zonnepanelen: 20 x SolarWorld
Omvormer en optimizers: Solaredge
Vermogen: 5700 Wp
Jaaropbrengst: 5800-6000 kWh