Projectomschrijving

Op een woonhuis werd een zonne-energiesysteem met hybride panelen (PVT zonnepanelen) geplaatst dat tegelijkertijd warmte en stroom opwekt. Zon&Co installeerde deze PVT zonnepanelen in Utrecht. Een interessante oplossing waarbij het dakoppervlak maximaal wordt benut. 

PVT panelen
PVT betekent PhotoVoltaisch Thermisch. PVT panelen zijn zogenaamde hybride zonnepanelen. Het zijn panelen met een dubbele werking die tegelijkertijd twee systemen in werking zetten. Zonnestroom wordt net als met normale zonnepanelen opgewekt. Tegelijk wordt aan de achterkant van het zonnepaneel in een watercircuit door de zon water opgewarmd. Dit vormt het warmtedeel van het PVT paneel, ook wel de zonneboiler. Twee duurzame systemen worden dus op elkaar afgestemd.

Mooie passende oplossing
6 PVT panelen leveren voor een gemiddeld Nederlands gezin genoeg warm tapwater voor douche, bad en keuken. Zonnepanelen en PVT panelen kunnen zowel technisch als esthetisch goed samen op 1 dak worden gecombineerd. Dit is van buitenaf niet zichtbaar omdat ze er hetzelfde uitzien. Een mooie passende oplossing op het dak dus.

Subsidie voor zonneboilers
Sinds begin 2016 is er subsidie beschikbaar voor particulieren die duurzame warmte willen opwekken. ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie is beschikbaar voor systemen die zijn goedgekeurd door Rijksdienst ondernemend Nederland (RVO) en een registratienummer hebben ontvangen. Het Zon&Co Stroom&Warmte PVT-6.300 systeem is goedgekeurd en heeft nummer KA00774. Zon&Co kan helpen bij de aanvraag. Dit gebeurt na plaatsing van het systeem. Meer informatie.

Technische details
Zonnepanelen: 9 x JA Solar en 4 x Aleo Solar
PVT panelen: 6 x VolThera
Omvormer: SolarEdge
Vermogen stroom: 4950 Wp
Jaaropbrengst stroom: 4455 kWh
Vermogen warmte: 5328 Watt