Projectomschrijving

Een Huis van Alles mét zonnepanelen was de wens van de Zuid-Hollandse Coöperatie Zon op Reeuwijk. Zon&Co installeerde 126 zonnepanelen op het dak van de voormalige bibliotheek in Reeuwijk-Brug. Gemeente Bodegraven–Reeuwijk stelt het dak ter beschikking aan de coöperatie. De bibliotheek is inmiddels verbouwd tot een zogenaamd ‘Huis van Alles’ en er liggen zonnepanelen op. De buurt profiteert van de zon.

Wat is een Huis van Alles?
In ieder dorp binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk is een Huis van Alles waar jong en oud diverse activiteiten ondernemen en samenkomen. Mensen kunnen terecht voor advies of ondersteuning en krijgen de kans om vrijwilligerswerk voor de dorpsgemeenschap te doen. Er is informatie over verschillende onderwerpen. Bewoners zijn welkom voor een kopje koffie, een spelletje of het volgen van een cursus. Voortaan wordt op het dak van dit Huis van Alles zonnestroom opgewekt.

Samenwerking met dakdekker
Binnen dit postcoderoos project heeft Zon&Co nauw samen gewerkt met de dakdekker die de dakbedekking heeft vervangen. Er werd goed nagedacht over het montagesysteem. De grote overspanning van de bevestigingspunten op het dak werd zeker gesteld door dikke rails en tussensteunen te gebruiken.

Technische details
Er is gekozen voor zwarte zonnepanelen van JA Solar van 270 Wp met anti-diefstal schroeven. De omvormer is van het Duitse SolarEdge.

Zonnepanelen: 126 x JA Solar
Omvormer: SolarEdge
Vermogen: 34.020 Wp
Jaaropbrengst: 33.000 kWh