Projectomschrijving

Zonnepanelen op monumentale NS-Loods

De Haarlemse wijk Garenkoperskwartier zet zich enorm in voor schone energie. Via een coöperatie worden gezamenlijke daken in de wijk voorzien van zonnepanelen. De buurtbewoners financieren samen de zonnepanelen. Zo kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben, toch investeren in zonne-energie. Op de NS-Loods ‘Het Seinwezen’ hebben we inmiddels 110 panelen geplaatst. Voor het eerst een Collectief Zonnedak in Haarlem.

Zon&Co is schaduw de baas
De oude NS-loods heeft een zeer geschikt dak voor zonnepanelen. Een grote schoorsteen op het zuiden zorgt echter voor redelijk wat schaduw. Dit zorgt ervoor dat zonnepanelen minder energie opwekken. Zon&Co ontwierp daarom een slim zonnestroomsysteem speciaal voor dit dak. Door de schaduwkans per paneel te berekenen en hiermee rekening te houden in het ontwerp, profiteert de wijk maximaal van het dak. De schaduwpanelen hebben eigen poweroptimizers waardoor alle panelen maximaal kunnen draaien.

110 glas-glas zonnepanelen van SolarWorld
Zon&Co installeerde bijzondere glas-glas zonnepanelen van het Duitse merk SolarWorld. De panelen hebben een aantal pluspunten:
1. Hogere opbrengst door speciale glas-glas techniek
2. 30 Jaar vermogensgarantie
3. Zeer sterke panelen (door inbedding cellen glas-glas)
4. Lange levensduur panelen door glas voor- en achterkant.

Projectdetails
Zonnepanelen: 110 x SolarWorld glas-glas
Omvormers: Kaco en Solaredge met 28 optimizers
Vermogen: 27.500 Wp
Jaaropbrengst: 24.750 kWh