Projectomschrijving

Basisschool Het Gein heeft zonnepanelen gekregen via Coöperatie Zuiderlicht. In augustus 2018 werden de panelen op het dak van de school gelegd. De school ligt in een groene woonbuurt vlakbij de Gaasperplas. Op het kleine dakoppervlak pasten toch nog mooi 128 zonnepanelen.

Samen eigenaar
40 Buren, leerkrachten, ouders en leerlingen zijn mede-eigenaar van de panelen. Een aantal ouders zette de lening op naam van hun kind. Die kinderen krijgen nu elk jaar ‘zakgeld van de zon’. De stroomopbrengst van de installatie is voor de basisschool.

Les geven op zonne-energie
De energiekosten van de school zijn lager en alle leden hebben financieel voordeel. De school spreekt vooral over het educatieve rendement van de zonnepanelen. De stroom gaat direct naar de school zodat er les wordt gegeven op zonne-energie. In het lesprogramma staat energie centraal en wordt met de kinderen gesproken over zonne-energie en hoe je bijvoorbeeld CO2 uitstoot kunt verminderen. Samen houden ze de opbrengst van de zonnepanelen in de gaten.

ABSA scholengroep
Energie coöperatie Zuiderlicht gaf Zon&Co de opdracht om 3 schoolgebouwen van de ABSA scholengroep vol te leggen met zonnepanelen. Dit zijn de scholen Het Gein bij de Gaasperplas, Zuiderzee en het Podium op IJburg. Op de drie daken liggen samen 486 panelen. De panelen van Qcells zijn aangesloten op het omvormer systeem van SolarEdge voor maximale zekerheid & veiligheid van de kinderen.

Technische details Het Gein
Zonnepanelen: 128 x Qcells
Omvormer: SolarEdge
Vermogen: 40.960 Wp
Jaaropbrengst: zo’n 37.000 kWh