Projectomschrijving

Op het dak van winkelcentrum Vollenhoven in Zeist, eigendom van Lisman en Lisman Vastgoed, staan op dit moment maar liefst 700 zonnepanelen van SolarWorld klaar om zon te oogsten. 

Logistieke operatie
Het plaatsen van 700 zonnepanelen vraagt een nauwgezette logistieke operatie. Voor Zon&Co begon het project met een slim ontwerp van oost-west georiënteerde panelen. Dit ontwerp werd vertaald naar de levering van alle kwaliteitsmaterialen in Zeist. Vervolgens moesten alle zonnepanelen in etappen op de hoge daken worden getakeld en goed worden geïnstalleerd. Hierbij werd rekening gehouden met de belasting van de daken.

Feiten en Cijfers
– 24 pallets met zonnepanelen verdeeld over het dak hijsen in een druk winkelgebied
– 6.500 kg. aan ballast hijsen en plaatsen
– 4 kilometer solarkabel leggen
– 350 optimizers vastschroeven
– 2.500 schroeven indraaien
– 1.500 tie wraps om kabels op te binden

Uitgekiend ontwerp
De vele obstakels op het dak in combinatie met de hoge gebouwen aan de noordzijde van het dak waren een redelijke breinbreker voor onze ontwerpers. Rekening houdend met de eisen van de klant is het gelukt om toch zoveel mogelijk energie op het dak op te wekken. Er is gekozen voor een optimum met behulp van het. Een dergelijk ontwerp met een klassieke string omvormers was vrijwel niet mogelijk geweest. Met deze nieuwe installatie wordt ruim 170.000 kWh per jaar aan zonne-energie opgewekt. De 700 zonnepanelen van het Duitse SolarWorld voorzien de kantoren en winkels nu van groene energie.

Technische details
Zonnepanelen: 700 x SolarWorld 285 mono
Omvormersysteem: SolarEdge
Vermogen: 199.500 Wp
Jaaropbrengst: ~ 170.000 kWh