Utrecht: augustus 2016
Interview met Stefan Mol over zijn investering in PVT panelen


Installatie PVT panelen webHeb je een modern huis? Dan bepaalt je warm-watervoorziening misschien wel de helft van je energierekening. Het loont heel snel om het huis te gaan verduurzamen! ”– Stefan Mol, Utrecht

Waarom heb je voor PVT panelen gekozen?
“Door te investeren in PVT panelen zet ik een flinke stap in het verduurzamen van mijn huis. Mijn doel is mijn huis op een realistische manier zo duurzaam mogelijk te maken. Met een nette haalbare terugverdientijd. Ik wil verduurzamen zonder kunstgrepen, door maximaal gebruik te maken van het beschikbare dak. Door te kiezen voor PVT maak ik dubbel gebruik van mijn dak.”

Zonnestraling voor elektriciteit en warmte
“Voor mij is het belangrijk om zoveel mogelijk energie die gratis op mijn dak kan worden opgewekt, te gebruiken. Om hier iets nuttigs mee doen. Het was een makkelijke afweging. Zonnestraling gebruiken voor elektriciteit en voor warmte. Ik word met PVT panelen minder afhankelijk van gas. Dit is alvast een onvermijdelijke stap. De PVT panelen heb ik gecombineerd met zonnepanelen. Deze zien er hetzelfde uit. Het vormt een geheel op het dak.”

Waarom Zon&Co?
“Ik had gehoord dat Zon&Co PVT systemen ontwerpt en installeert. In mijn vak houd ik mij met energie en water bezig. Zon&Co beschikt over kennis die ik niet heb. We delen inhoud over beschikbare technieken. Het is een interessante, waardevolle wisselwerking. Zon&Co weet waar ze het over hebben. Ik weet waar ik aan toe ben. Het is een integere partij en dat geeft vertrouwen.”

Nette jongens bij Zon&Co!
“Het offertetraject verliep heel netjes. Er werd gezocht naar de meest optimale oplossing voor mijn situatie. Het proces verliep heel soepel. Jullie sturen nette jongens het dak op! Het was oprecht leuk om ze over de vloer te hebben. Wij vonden het erg gezellig. Ze lunchen ook heel anders dan wij gewend zijn. Er kwamen broodjes met pesto, tomaat en mozzarella op tafel. Grappig!”

Investering vertaalt zich terug in verkooprijs van je huis
“Veel mensen vragen zich af in hoeveel tijd je de investering terug kunt verdienen. Ze denken dat je er dan net zolang moet blijven wonen. Financieel speelt deze vraag in hun hoofd. Ze hebben nog niet voldoende door dat een investering in duurzaamheid zich ook in de verkoopprijs van je huis terug vertaalt. Je krijgt geld voor je investering als je je huis verkoopt. Je ziet dit terug in de praktijk. Het is aangetoond dat duurzame investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen de verkoopprijs van je huis positief beïnvloeden. Het is niet alleen mijn overtuiging. Het is realiteit.”

Ambassadeur in de buurt
“De PVT-panelen vallen niet op vanuit de straat. De directe buren wilden wel graag weten wat Stefan op zijn dak ging plaatsen. Zij waren verrast: Het kan dus wel? Voor de deur wordt namelijk gebouwd waardoor enkele zonnepanelen soms last van schaduw hebben. Echter omdat panelen tegenwoordig niet alleen via zonlicht maar ook via diffuus licht energie op wekken, valt er toch een fatsoenlijk rendement te behalen. Dit was voor mij een eyeopener. Ik vind het leuk om dit ook anderen uit te leggen. Dat was voor mij een eyeopener waardoor ik besloot om mijn dak vol te leggen.”

Ook panelen op oost en noord
“Als Zon&Co toch al voor komt rijden, een stijger bouwt en een omvormer plaatst, kan het interessant zijn om ook panelen op oost en/ of noord te leggen. De meerkosten zijn in verhouding laag waardoor je je totale terugverdientijd verkort. Ik vond het bijzonder te realiseren dat het simpelweg loont om het dak helemaal vol te leggen.”

Meer informatie over het project: PVT zonnepanelen in Utrecht
Meer informatie over PVT panelen: PVT panelen en subsidie