backsheet solar

Veel mensen realiseren zich niet dat een zonnepaneel is opgebouwd uit vele componenten. De kwaliteit van een zonnepaneel wordt grotendeels bepaald door de materiaalkeuze van deze componenten.

De materiaalkeuze van producenten van zonnepanelen is bepalend voor de levensduur van panelen. En dan met name het materiaal waarvan de achterkant – de backsheet – van een zonnepaneel is gemaakt. Dit blijkt uit een 5 jaar durend onderzoek van DuPont Photovoltaic Solutions.

Defecten voorkomen
De markt van zonne-energie kan enorm profijt hebben van de uitkomsten van dit onderzoek. Het materiaal waarvan de achterkant van een zonnepaneel is gemaakt, is zeer bepalend voor de levensduur van een zonnepaneel.  De uitkomsten van het onderzoek helpen dan ook bij het standaardiseren van de opbrengstverwachtingen van zonnepanelen en het voorkomen van defecten. Het stimuleert de markt om te focussen op kwaliteit. Een goed bericht dus wat Zon&Co betreft.

9% van alle defecten leidt naar de backsheet
Om de kosten voor zonnepanelen te kunnen verlagen, kiezen vele prijsgeoriënteerde  producenten voor goedkoper backsheet-materiaal. Dit goedkope materiaal (PET kunstoffen) is te vergelijken met de sterkte van een plastic boodschappentas. De voortdurende blootstelling aan UV-licht, temperatuursverschillen en vocht zorgen ervoor dat dit type materiaal binnen een aantal jaren al broos wordt. Hierdoor komt via de achterkant van het paneel vocht bij de cellen met delaminatie als gevolg. Wanneer dit gebeurt, is het paneel defect en zelfs brandgevaarlijk!

SolarWorld en Sunpower scoren goed
Tijdens het onderzoek zijn verschillende materialen getest. Hierbij wordt 1 materiaal genoemd ‘Tedlar PVF film’ dat zonnepanelen bovengemiddeld goed beschermd en daarmee een levensduur van 30 jaar kan garanderen. Zowel onze merken SolarWorld, Aleo en  Sunpower gebruiken het Tedlar PVF film in de backsheet van de zonnepanelen. Deze producenten kiezen hier dus bewust voor: hogere kosten in ruil voor betere kwaliteit en een langere levensduur. Kwaliteit loont!

De zonnepanelen die Zon&Co aanbiedt, zijn gemaakt van dit materiaal. Een prettig gegeven.
Vraagt u de volgende keer ook even aan uw leverancier van welk materiaal de backsheet gemaakt is?

Het onderzoek staat gepubliceerd op Onderzoek levensduur zonnepanelen.