Energie Coöperatie Zuiderlicht zorgt voor de aanleg van het grootste educatieve zonnedak van Amsterdam. De coöperatie is favoriet bij Amsterdamse scholen. Zon&Co plaatst de zonnepanelen.

De Amsterdamse Energie Coöperatie Zuiderlicht voltooit volgende week de aanleg van het grootste educatieve zonnedak van Amsterdam. Er worden 642 zonnepanelen op het IJburg College 2 geplaatst. Eerder al plaatste Zon&Co de zonnepanelen op de andere locatie van het IJburg College. Hier werden in 2015, 480 panelen geplaatst. Lees meer.

Vijf andere scholen krijgen nog dit jaar zonnepanelen
Later dit jaar helpt Zuiderlicht nog vijf extra Amsterdamse schooldaken aan zonnepanelen. Deze scholen liggen in alle vijf verschillende stadsdelen van Amsterdam. Het coöperatieve model is interessant voor de scholen omdat ze worden ontzorgt. Leraren, ouders en buren worden betrokken als co-financiers van de zonnepanelen en er start tegelijkertijd een educatief programma.

Frank Boon van Zuiderlicht: “Voor ons is het educatieve rendement van de panelen even belangrijk als de milieuwinst. Dat spreekt scholen aan.”

Schoolleider Nico Moen van het IJburg College: “Nog even en al onze leerlingen vinden het de normaalste zaak van de wereld dat duurzame energie de enige energiebron voor nu en de toekomst is.” 

De zonnepanelen waren snel uitverkocht
De verkoop van de panelen op het IJburg College 2 ging onlangs supersnel. In 5 dagen was het zonnedak ‘uitverkocht’. Onder diegenen die via Zuiderlicht met leningen van 250 euro per stuk hebben mee geïnvesteerd zijn leerkrachten, ouders, buren en leerlingen. Zuiderlicht heeft ook mensen moeten teleurstellen. Moen: “Gelukkig voor hen komen er later dit jaar nog 200 panelen van Zuiderlicht bij. Maar dan ligt ons dak echt vol.”

School, ouders en kinderen dragen samen bij aan het milieu
Een vader die er op tijd bij was, is Guido Frankfurther. Hij heeft leningen afgesloten voor zijn twee kinderen, Lotti en Arthur, waarvan de laatste op het IJburg College 2 zit. Frankfurther: “Het sprak me meteen aan. Dit is toch een directe manier om iets voor het milieu te doen, samen met andere ouders en kinderen van de school.

Amsterdamse Energie Commissie
Het zonnedak op het IJburg College 1 en 2 maken onderdeel uit van de Amsterdamse Energie Commissie die in nauwe samenwerking met Stichting Natuurlijk IJburg voor een groen, sociaal en duurzaam IJburg en omgeving, bijdraagt aan de nationale energietransitie.