Zaterdag 12 november organiseerde Zon&Co samen met partners Triple Solar en Ecobouw Advies een informatiebijeenkomst over duurzaam verwarmen op zonne-energie. Het verwarmen van woningen met een warmtepomp en zonne-energie staat centraal. 3 Verschillende systemen waarmee een woning op zonne-energie kan worden verwarmd, werden gepresenteerd. Wij kijken terug op een waardevolle middag.

Stroom en Warmte
Zonnepanelen vormen meer en meer onderdeel van het straatbeeld in Nederland. De techniek wordt inmiddels standaard toegepast. De aandacht gaat daarnaast steeds meer uit naar het verminderen van het gasverbruik. In een zonnepaneel wordt 16% van de energie omgezet in stroom. De overige 84% wordt omgezet in warmte. Een logische stap dus om dezelfde panelen ook voor het opwekken van warmte te gebruiken.

Over opbrengsten, kosten en subsidies
Klanten vragen ons regelmatig hoe zij met zonne-energie hun gasverbruik kunnen verminderen. Er is steeds meer interesse in een duurzame verwarmingsoplossing met PVT. Er is behoefte naar informatie over de verschillende mogelijkheden, de opbrengsten, kostenindicatie, subsidies en de voor- en nadelen van verschillende systemen. Al deze onderwerpen kwamen tijdens de informatiebijeenkomst aan bod. Daarnaast was aandacht voor referenties van een aantal gerealiseerde installaties in Nederland en het aanpassen van de woning: isolatie en low-cost lage temperatuurverwarming.

3 Systemen op zonne-energie
Zon&Co levert inmiddels 3 verschillende systemen waarmee een woning op zonne-energie kan worden verwarmd. Aan de geïnteresseerden die naar de informatiebijeenkomst kwamen, werden de drie verschillende duurzame verwarmingsoplossingen gepresenteerd.

1. PVT Zonneboilersysteem: PVT-zonnepanelen gekoppeld aan traditionele verwarming op gas.
2. Hybride Warmtepompsysteem met PVT: met kleine warmtepomp, CV warmt in winter bij.
3. PVT warmtepompsysteem: Verder zonder gas – volledig op zonne-energie.

Demonstratie warmtepompsysteem met PVT
Op ons op kantoor, de locatie waar de bijeenkomst plaatsvond, hebben wij samen met Triple Solar een hybride warmtepompsysteem met 6 Triple Solar PVT panelen aangesloten. De werking van dit systeem werd aan de deelnemers gedemonstreerd.

Interesse? Laat het ons weten.