Mooie inzichten
Amsterdam augustus 2015: Jos van der Meer is mede-eigenaar van Zon&Co signaleert al veertig jaar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen en zonne-energie en vertaalt deze door naar betaalbare innovatieve oplossingen voor klanten. Voortaan deelt hij zijn visie, ervaring en kennis via zijn blog. Voortaan deelt hij zijn visie, ervaring en kennis via zijn blog. JOS Blogt: Een Geweldig Vooruitzicht.

Getting things done
Af en toe lees ik een een boek om mijn professionaliteit te versterken. Zo ben ik twee weken geleden begonnen aan het boek “Getting things done” van Dave Allen. Bij dit soort Amerikaanse schrijvers begin ik meestal met een lichte tegenzin. De enorme zelfverheerlijking: ‘weer een ultieme oplossing voor alle problemen’, stuit me tegen mijn bescheiden Hollandse inborst. Maar in dit boek zat een passage die me greep: Visualiseer het resultaat bij aanvang van je project. Ik was net bezig met het ontwerp voor de verbetering van het rookkanaal van mijn houtkachel. Een lastig probleem met verschillende complexe oplossingen. Het visualiseren van het gewenste resultaat had daarbij een opvallend positief effect. Een goede en schoon brandende houtkachel waarmee het hele huis verwarmd kan worden (koppeling met de cv) en gezelligheid met het gezin in de winter! Voor deze uitkomst wil ik wel aan de slag.

Voor de ontwikkeling richting schone energie geld dit even zo. Het dagelijks werk aan deze transitie zit vol hobbels en teleurstellingen en na een moeizame stap voorwaarts ben je zo weer twee stappen terug. Maar het verwachte eindresultaat is inspirerend: een wereld die draait op overvloedige, schone en goedkope energie, daar doe ik het voor.

Waarom bloggen
Bij het commentaar op mijn eerste concept blogtekst kreeg ik van Nicole, onze communicatiespecialist, de bekende riedel communicatiepuntjes terug. Waarom schrijf je dit? Voor wie schrijf je dit? Wat wil je ermee bereiken, etc. Heel vervelend. Ik ben toch gewoon lekker aan het tikken? Moeilijke vragen allemaal! Maar ja, waarom blog ik nu eigenlijk?

Douchen
Is mijn milieubesef begonnen bij douchen? Ik vond (en vind) douchen heerlijk. Vroeger thuis werd ik erop aangesproken dat ik te lang onder de douche stond. Vast omdat het te duur was, maar ik heb dat al vroeg gekoppeld aan vervuiling. Douchen verbruikt gas en gas stoot vervuilende stoffen uit. Douchen is dus slecht voor het milieu, maar wel lekker. Eigenlijk gaat alles wat we doen ten kosten van Het Milieu. Je kan daarom maar beter zo weinig mogelijk doen; geen auto rijden, geen vlees eten en zeker niet vliegen. Maar dat zijn wel allemaal leuke en lekkere dingen.

Het eerste positieve milieu verhaal: De bloesemboom
Een aantal jaar terug kwam de Cradle to Cradle beweging met het verhaal van de goede overvloed, over de bloesemboom. In dat verhaal wordt de bloesemboom beschreven als een overdreven verspillend ding. Een ding dat heel veel bloesem maakt waarvan maar zelden één zaadje ergens goed terecht komt. Laat staan dat er een nieuwe bloesemboom ontstaat. Kortom een inefficiënt onding! Maar al die bloesem is weer basis voor allerlei beestjes. Het vergaat en wordt voedsel voor de bloesemboom zelf maar ook voor ander bomen en planten. Het blijkt een fantastisch duurzaam systeem! Dus hoe meer bloesem hoe beter. Hoe meer van die verspillende, inefficiente blaadjes hoe beter!

Een geweldig vooruitzicht
Duurzame energie biedt ons een geweldig vooruitzicht. Energie staat aan de basis van nagenoeg al onze activiteiten. Als die energie nu eens schoon wordt en goedkoop hoe fantastisch kan het dan worden? Ik ben geen optimist maar ik wordt wel blij van van dit vooruitzicht. De belofte van schone en goedkope energie in overvloed. Dat gaat ons lukken, daarvan ben ik overtuigd.

Zin van onzin scheiden
De 40 jaar dat ik nu al bezig ben met Het Milieu heeft me optimistisch gemaakt. Hoe meer ik me er in verdiep hoe positiever ik word. Niet omdat het bijzonder goed gaat met de CO2 uitstoot, maar omdat het simpelweg kan en omdat het beter is. De informatie over CO2 reductie en schone energie is vaak tegenstrijdig en daardoor verwarrend. Voor de meeste mensen geldt dat ze amper tijd hebben om zich te verdiepen in deze complexe stof en is het nog moeilijker om zin en onzin te scheiden. Doordat ik me binnen mijn werk volledig kan richten op deze verandering heb ik veel kennis opgedaan. Bovendien vind ik het nog steeds leuk om te onderzoeken wat waar en minder waar is en wat discutabel blijft.

Enthousiasmeren en aansporen tot actie
In mijn blogs wil ik graag objectieve en genuanceerde informatie geven over de transitie.
Maar vooral wil ik het vooruitzicht delen van een 100% klimaatneutraal energiesysteem. In de verwachting dat dit veelbelovende vooruitzicht ook andere mensen enthousiasmeert en aanspoort om zelf mee te helpen en actie te ondernemen.

Overvloedige, goedkope en schone energie, wie wil dat nu niet?
Meer blogs? Kijk op: Zon&Co Blog