Zonnepanelen voor een Energie Plus Huis in Ede

Dhr van Everdingen uit Ede ging voor de bouw van zijn energie+ huis op zoek naar een installateur die hem het beste advies met de beste materialen kon geven op het gebied van zonnepanelen. Na een uitvoerige selectie procedure kwamen Zon&Co als favoriete partij naar voren. In 2 dagen tijd werden de 42 Aleo S_79 240Wp zwarte zonnepanelen door ons team geplaatst. De panelen zijn verdeeld over 2 SMA omvormers met beide 2 onafhankelijke Mpp trackers voor een optimaal redement.

Bekijk hier de foto’s van het project

Reactie tevreden klant: “Voor de bouw van ons Plushuis, dat veel meer stroom oplevert dan het gebruik kost, selecteerden we onderaannemers vooral op “meedenkkracht”, dus leveranciers die met de beste oplossingen komen en met de beste materialen werken. Voor de zonnepanelen dacht Zon&Co het beste mee over de optimale configuratie”.

Beschrijving opdracht
Randvoorwaarden PV installatie en leverancier:

  • Om de overlast richting buren te beperken wilde de opdrachtgever perse zwarte panelen, en liefste ook van lokale producent. De klant wilden uit principe geen “Chinese rommel” (als je zo ecologisch mogelijk bouwt ga je geen panelen van 15.0000 km verderop halen).
  • We hadden te maken met schaduweffecten van een paar eiken.
  • Er waren 2 SDE subsidies voor 2008 en 2009, totaal 11,5 kWp, met de eis dat er 2 gescheiden installaties moesten komen.
  • Omdat er maar een kleine warmtepomp in dit huis is, met een afzekering van max. 3×25 A., wilden we geen configuratie waarbij de netaansluiting onnodig verzwaard zou moeten worden.
  • Dan moest er ook nog meegedacht worden over de grootte van het dak, dit was tot zekere hoogte (de klant zat nog in ontwerpfase toen Zon&Co al betrokken was) nog vrij te kiezen. De afstand tussen de modules moest zo klein mogelijk zijn en er moesten 2 zonneboilers ingepast worden
  • Aandacht voor duurzaam ondernemen, bijv. bij voorkeur bankierend bij Triodos.

Zon&CO kwam op grond van dit hele eisenpakket met een helder plaatje, inclusief 2 alternatieven.  Wij kregen op basis daarvan de opdracht: 42 zwarte modules van 240 wp van Aleo (De Aleo S-79), volledig in Duitsland gemaakt met cellen van Bosch-solar. 2 Strings van 7 modules zijn aangesloten op een SMA omvormer SB 3000TL-21, en 14 en 16 modules via 2 strings op een SMA 3-fase omvormer STP 8000TL, waarbij TL staat voor trafoloos, met een ongekend hoog rendement. De beide omvormers hangen in de koele kelder, vlak onder de meterkast, waardoor verliezen aan AC zijde tot een minimum worden beperkt.

Voortraject
Op 15 mei 2012 begon de bouw van de Houtskeletlwoning. Op 16 mei was de montage klaar.  Nadat de week erop de dakpannen waren gelegd konden wij erna direct aan de slag.

Werkwijze Zon&Co
Door onze goede contacten met Aleo werden de 42 panelen rechtstreeks vanuit Duitsland precies op tijd in Ede gelost, en konden deze meteen het dak op. De jongens van Zon&Co monteerden ze perfect in 2 dagen tijd. 4 juli was het Plushuis klaar (7 weken na begin bouw) en ging de PV installatie live.

Monitoring
De meetgegevens worden door een Solarlog 500 vastgelegd en 24 u/dag online gezet. Zon&CO instrueerde de klant hoe deze de datalogger werkend kon krijgen. Overal ter wereld kun je met een smartphone de installatie volgen. De productie is online te volgen op zonnestroomopbrengsten.eu onder Plushuis of op http://www.home.solarlog-web.nl/2404.html. De berekeningen geven aan dat het huis ca. 6000 kWh/jaar overstroom oplevert. Sinds het begin van de bemetering begin juli verbruikte de klant ca. 850 kWh (en geen gas!) aan stroom en produceerden 4300 kWh (stand 09/11/’12). Daarmee werd netto 3450 kWh aan het net toegevoegd.

Opmerking klant: “Elke avond kijk ik even op de top-10 lijst van NL (bij www.zonnestroomopbrengst.eu). Daarin staat steevast een aantal installaties met Aleo modules (waaronder het Plushuis), die per Wp geïnstalleerd vermogen de meeste energie van de zon weten te oogsten. Als ik de lijn vanaf juli doortrek gaan we op ongeveer 1,0 kWh/wp uitkomen. Dat is toch fors meer dan de 0,85 waarmee meestal wordt gerekend, met dank aan het goede meedenken van Zon&Co. Met zonnige groeten, Nicolaas van Everdingen – Ede “