Dinsdag 16 juni worden 480 zonnepanelen op IJburg College getakeld. In opdracht van Energiecoöperatie Zuiderlicht plaatst Zon&Co de panelen op het dak van de school.

Leeringen en leraren mede-eigenaar
Het zijn leuke tijden voor de scholieren van het IJburg College. De voorbereidingen zijn nu al in volle gang. Het wordt het grootste coöperatief gefinancierde zonnedak van Amsterdam. Veel van de scholieren en leerkrachten zijn mede-eigenaar van de panelen. Dat maakt het extra bijzonder.

480 zonnepanelen zweven omhoog
De leerlingen en leerkrachten hebben het zo vlak voor de zomervakantie behoorlijk druk. Pas na de zomer is er tijd om de komst van de zonnepanelen uitgebreid te gaan vieren. Toch kan het de leerlingen bijna niet ontgaan: 480 door de lucht zwevende panelen op weg naar het dak van hun school.

Betrokkenheid is groot
Linda Vosjan, initiatiefnemer van dit project en moeder van een van de leerlingen: “Het voelt al helemaal als onze panelen. Veel ouders hebben samen met hun kinderen mee geïnvesteerd in de aanleg van dit zonnedak. Als mede-eigenaar voel je je nóg meer betrokken.”

60 extra panelen in 2 weken tijd
Dat het relatief gemakkelijk is om investeerders te vinden voor zo’n educatief zonnedak heeft Zuiderlicht de afgelopen weken laten zien. De energiecoöperatie had de financiering al rond voor 420 panelen. Het dak biedt echter plaats aan in totaal 480 panelen. In minder dan twee weken tijd waren er genoeg nieuwe en oude leden die samen de benodigde leningen hebben verstrekt om er nog eens 60 panelen bij te kunnen plaatsen.

Mee-investeren = Mee-profiteren
Frank Boon, financieel specialist van Zuiderlicht: “Mee-investeren betekent ook mee-profiteren. Leden ontvangen over hun lening een rente van naar schatting 2% tot 5%.” Dat kan nog steeds, vertelt Frank Boon: ”Om snel van start te kunnen gaan hebben we voor 75% van de totale investering een lening met een zeer lage rente afgesloten bij het Amsterdams Investeringsfonds (AIF). Als we samen genoeg inleggen kunnen we de lening bij het AIF aflossen, of de gelden doorschuiven naar een volgend dak of project. Zodat we ook daar weer snel kunnen starten.”

Meedoen kan zonder eigen dak!
Schone energie opwekken was nog nooit zo makkelijk. Je hebt er geen dak voor nodig. Je hoeft er ook niet op. Lid worden van Zuiderlicht kan al voor een euro.